fbpx

Inflatie, loonsverhoging en kilometervergoeding: wat kunnen we verwachten?

Het gaat er de laatste tijd veel over: stijgende vaste lasten, dure benzineprijzen, inflatie en ga zo maar door… Het leven wordt duurder en vakbonden eisen compensatie van dat duurder wordende leven. Dat kan natuurlijk ook gevolgen voor jou als werkgever hebben. In dit artikel leggen we uit wat je komende tijd kunt verwachten.

Inflatie en loonstijging

Werknemers zien hun inkomen verdampen. De inflatie van 6% is hoger dan de gemiddelde loonstijgingen (3%). De meeste Nederlanders zullen erop achteruitgaan komend jaar. De vakbonden CNV en FNV willen dat werkgevers meer doen om het personeel te compenseren. Dat wil zeggen hogere vergoedingen, hogere lonen en meer aandacht voor belangen van het personeel. Het CNV gaat cao-onderhandelingen voeren en wil in eerste instantie dat werknemers worden gecompenseerd met een hogere kilometervergoeding.

De kilometervergoedingen

De eerste stap zal het onderhandelen voor een hogere kilometervergoeding zijn. De vakbonden willen deze vastleggen in nieuwe cao’s. Ze geven aan dat het voor sommige werknemers nu bijna te duur is om naar het werk te komen. De meeste werkgevers vergoeden nu 19 cent per kilometer, omdat het tot dat bedrag onbelast is. Toch zijn er ook genoeg werkgevers die helemaal niks vergoeden of iets ertussenin, zoals bijvoorbeeld 6 cent per kilometer. Bij werkgevers in sectoren als horeca, distributiecentra, catering en pakketbezorging wordt dat veel gezien.

Ruimhartige omgang met thuiswerken

Eén derde van de werkgevers wil dat personeel weer naar kantoor komt. Aangezien het voor sommige werknemers te duur wordt om naar werk te reizen, willen zij liever vanuit huis blijven werken. Zo mijden zij hoge benzineprijzen. CNV geeft aan dat het voor de mensen die niet thuis kunnen werken, de kilometervergoeding beter geregeld moet zijn.

Plannen van vakbonden

Zakaria Boufangacha, FNV-vicevoorzitter, geeft aan dat veel werkgevers flinke winst hebben gemaakt afgelopen jaren. De lonen bleven volgens het FNV in de meeste gevallen achter. Het matigen van lonen bij een toenemende inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht er flink op achteruit gaat. FNV wil bij de cao-onderhandelingen inzetten op een compensatie van de inflatie én daar bovenop 100 euro per maand om de koopkracht te verbeteren.

Bedrijven houden volgens Boufangacha vaak nog vast aan een laag loonbod, terwijl de sector erg winstgevend is. De FNV denkt wel met leden na over de looneisen van bepaalde sectoren die het in tijden van corona wel zwaar hebben gehad. Neem bijvoorbeeld de horeca of evenementensector.

Werk aantrekkelijker maken

Als werkgever wordt het komende tijd belangrijk om niet alleen naar het eigen verdienmodel te kijken, maar je juist tot medewerkers te richten. Maak werk aantrekkelijker door zeggenschap over werktijden, door een hoger loon of bijvoorbeeld door meer zekerheid te bieden. Toon begrip voor thuiswerkers en maak goede afspraken hierover.

Vakbonden zien nu al dat veel jongeren weglopen vanwege een te hoge werkdruk of te lage waardering. Zij gaan op zoek naar een werkgever die biedt wat zij wensen. Speel hierop in en pas je houding aan naar hun eisen.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?