fbpx

Een verzuimbonus voor werknemers; doen of niet?

Afgelopen week zijn er verschillende berichten in de media verschenen over het verstrekken van verzuimbonussen. Met een verzuimbonusregeling wordt voorkomen dat werknemers zich onnodig ziekmelden. Er wordt op gewezen dat een verzuimbonus in tijden van corona mogelijk voor ongewenste effecten zorgt. Wat kun je als werkgever het beste doen? Wij vertellen je graag over de voor- en nadelen van de verzuimbonus.

Geen goed idee

De bonus moet ervoor zorgen dat er geen ‘maandagochtendziekmeldingen’ zijn. Het is vergelijkbaar met de maatregel werkdagen bij ziekte. In de wet is er momenteel geen verbod op de verzuimbonus.

De vakbonden vinden de verzuimbonus geen goed idee. Je loopt als werkgever het risico om schade aan te richten; halfzieke werknemers komen naar kantoor om hun bonus niet te verliezen. Het gevolg hiervan is dat collega’s worden aangestoken.

Met de komst van corona is dat gevaarlijk, aangezien het zo besmettelijk is. Om deze reden wordt er zo kritisch naar de regel gekeken. Werknemers kunnen elkaar makkelijk met corona aansteken waardoor er meer ziekteverzuim zal zijn. Een keerzijde daarvan is dat een werknemer zich wel ziekmeldt. Omdat de verzuimbonus dan toch al weg is, zal de werknemer zich makkelijker ziekmelden.

Legitiem doel

Een ander nadeel is dat  kwetsbare werknemers worden benadeeld door de bonus, omdat ze er eenmaal niet zo snel iets aan kunnen doen dat ze ziek zijn. Er wordt indirect onderscheid gemaakt. Als je bijvoorbeeld een werknemer hebt met chronische migraine, dan zal die werknemer nou eenmaal vaker ziek zijn dan en gezonde werknemer.

De bonus zou een legitiem doel moeten hebben, bijvoorbeeld het terugdringen van verzuim en de bijkomende kosten. Daarnaast moet de bonus ook noodzakelijk zijn. Zoiets is noodzakelijk als er geen andere aanpak met minder kans op verzuim is. Als een werkgever geen bonus aan iemand betaald op grond van een handicap, chronische ziekte of het geslacht, is dat discriminatie.

Voordelen verzuimbonus

Naast nadelen zijn er natuurlijk ook voordelen aan de bonus, anders zou deze natuurlijk niet bestaan. Bij goede inzet van de verzuimbonus kan het wel degelijk zorgen voor verlaging van de ziekteverzuimkosten.

Werknemers zullen zich niet ‘zomaar’ ziekmelden, omdat zij hun bonus niet willen kwijtraken. Werknemers melden zich minder snel ziek wegens ‘onnodige’ redenen, zoals een maandagochtend of een te lange werkdag. In die zin kan een verzuimbonus erg waardevol zijn. Het kan ervoor zorgen dat werknemers bewuster omgaan met hun gezondheid.

Tot slot zorgt het ook voor een sterkere band met collega’s. Door de drempel naar ziekmelding iets hoger te maken, zullen werknemers zich alleen ziekmelden als het écht nodig is. Daardoor kunnen werknemers beter op elkaar bouwen.

Evaluatie van de bonus

Om discriminatie en de werkzaamheid van de bonus in de gaten te houden, is evaluatie van de bonus belangrijk. De bonusprikkel kan na verloop van tijd afvlakken. Het is waardevol om de verzuimbonus regelmatig te testen op effectiviteit. Op basis van de resultaten kan worden bekeken of er aanpassingen moeten worden doorgevoerd.

Ook goed om de voor- en nadelen eens tegenover elkaar te zetten. Levert het een gewenst effect op? Hoe zwaar wegen de voor- en nadelen? Op basis daarvan kun je een goede keuze maken.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl.

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?