fbpx

Loonheffingskorting

Begrip

Loonheffingskorting

Loonheffingskorting is een heffingskorting, een korting op de af te dragen loonbelasting. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Doordat er minder loonheffing wordt ingehouden blijft er groter gedeelte van het brutoloon over om uitbetaald te worden aan de werknemer. De loonheffingskorting heeft normaal gesproken geen gevolgen voor de werkgeverskosten.

Op de loonstrook wordt doorgaans aangegeven of de loonheffingskorting is toegepast, afhankelijk van de leverancier staat er loonheffingscode waarbij 1 voor toegepast staat en 0 voor niet toegepast.

Hoe wordt er in de praktijk omgegaan met loonheffingskorting?

Een persoon die werkt heeft recht op korting op de belasting. De medewerker geeft op het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ aan of de werkgever of uitkeringsinstantie rekening dient te houden met de loonheffingskorting. Dit formulier wordt bij aanvang van het dienstverband ingevuld en ingeleverd bij de werkgever. De werknemer geeft dus zelf aan of de loonheffingskorting moet worden toegepast.

Als een werknemer meer dan 1 werkgever heeft of daarnaast een uitkering ontvangt mag de werknemer maar op één plaats de loonheffingskorting laten toepassen. Indien de werknemer de loonheffingskorting niet meer wil toepassen of juist wel zal er een nieuw formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ moeten worden ingevuld en deze aan de werkgever worden verstrekt. Een wijziging kan per loontijdvak worden aangegeven. Het is dus toegestaan om tot en met juli bij werkgever 1 de loonheffingskorting te laten toepassen en vanaf augustus bij werkgever 2. Indien een werknemer toch bij twee werkgevers de korting zou laten toepassen zal er te weinig belasting worden ingehouden en dit tot een naheffingsaanslag in de inkomsten belasting leiden.

Gevaar van nettoloon afspraken

Indien er nettoloon afspraken worden gemaakt loopt de werkgever het risico dat de werknemer de loonheffingskorting niet meer laat toepassen. In dat geval zal er veel meer brutoloon nodig zijn om aan het zelfde nettoloon te komen en stijgen de kosten al snel met 60 tot 70 procent. Een belangrijke reden om nooit nettoloon afspraken te maken.

Heb je vragen waar je het antwoord niet op kan vinden? Wij helpen je graag verder

Loonbureau.nl staat klaar voor werkgevers met vragen. Voor klanten maar ook voor werkgevers die nog geen klant zijn en kennis wil maken met onze medewerkers. Als er kosten aan verbonden zijn dan wordt dit vooraf gemeld, maar veel vragen zijn uit de parate kennis te beantwoorden en vallen bij ons onder service. Maak het je makkelijk en kies voor Loonbureau.nl. 

Contact

Oudedijk 59
5409 AB Odiliapeel

Tel: 0413 820 218
info@loonbureau.nl

Werken bij Loonbureau.nl

Door de constante groei van Loonbureau.nl zijn wij regelmatig op zoek naar medewerkers die ons team komen versterken.

Group 2

Waar ben je naar op zoek?